tiistai 27. huhtikuuta 2010

Maapähkinäkoe, idätys

Kun maapähkinäpussista jäi suurin osa viljelyn jälkeen pussin pohjalle, ajattelin tehdä tieteellisen epätieteellisen pikku kokeen näiden maapähkinä parkojen kustannuksella. Testin tarkoitus oli katsoa kuinka maapähkinät itävät mitenkin päin, joten asettelin siemeniä seuraavan malliin multaan:
  • M1 Kuorittu, itupuoli alas
  • M2 Kuorittu, itupuili ylös
  • M3 Kuorimaton, itupuoli alas
  • M4 Kuorimaton, itupuoli ylös
  • M5 Kuorittu, poikittain
  • M6 Kuorimaton, poikittain
Olosuhteina jokaisella pähkinällä oli n. 6x6x5cm kokoiset kylvöruukut (viimeinen luku on syvyys). Aiemmin keväällä olin jo kasvattanut tilavassa ruukussa maapähkinää, joten kokeilin miten siemenet selviävät ahtaissa oloissa. Kylvin siemenet 17.4 ja jäin odottamaan, ja kastelemaan jokaista purnukkaa mahdollisimman tasaisesti. Ensimmäisiä merkkejä alkoi näkyä kahden päivän päästä. Tähän syypäitä olivat kaksi itupuoli ylöspäin asetettua siementä M2 ja M4. Koska juuren tynkä meinasi tulla mullan pinnalle, avitin näitä kahta laittamalla lisää multaa niiden päälle. Seuraavana päivänä 20.4 vertailukappale tilavassa ruukussa alkoi tulla jo pinnalle. Olin laittanut kaksi oikein päin (itupuoli alas) olevaa siementä vertailuksi tilavaan ruukkuun, toinen kuorimaton ja toinen kuorittu. Kuorimaton nousi ensin pinnalle, ja tätä tekstiä kirjottaessa kuorittu kasvaa aika nihkeästi kun kuorimaton kasvaa normaalisti.

Suuria muutoksia ei tapahtunut muutamaan päivään, kunnes 22.4 huomasin yhdessä ruukussa karvoja. Kyseessä oli M2, nurinpäin kuorittu. Juuren alku ei ollut kasvanut kovinkaan hyvin ja siemen oli alkanut homehtua, joten lykkäsin sen roskiin. Heti seuraavana päivänä tongin loputkin pähkinät pois mullasta ja katsoin mitä oli tapahtunut. Kaivuu operaatiolla ei ole mitään muuta perustetta, kuin vaisto, johon tosin joskus kannattaa luottaa. Istutuksesta on kulunut kuusi päivää, ja saan esitellä kuvan kummajaiskaartista:


Kuvassa kummajaiskaarti, eli itäneet siemenet ovat siinä asennossa kuin me multaan on laitettu. Ensimmäisenä kaikista pisti huomioon sellainen asia, että kuorittujen pähkinöiden kasvu on jokseenkin lyhkäistä. Vertailukappale toistaa tämän tuloksia, kuoritut pähkinät altistuuvat herkemmin homeelle ja ovat hidaskasvuisia, ainakin juuren osalta, mutta sehän on kasvin tärkeimpiä osia. M4, joka M2:sen kanssa näytteli juurta pinnalla, kuitenkin selvisi ja käänsi juuren aika mallikkaasti maapallon ydintä kohti. Se on vielä mietinnän alla tuleeko M4:sesta ikinä elinvoimasta kasvia. Kuvauksen jälkeen asetin jokaisen kasvin-alun takaisin ruukkuunsa ja katson mitä niistä tulee.

Tulos:

Jos nyt ei liiaksi mietitä sattuman mahdollisuuksia ja testi-aineiston suppeutta voidaan huomata seuraavanlaisia malleja.
  • M3, joka on laitettu täysin oppikirjamaisesti oikeinpäin, on itänyt täydellisesti ja juuri on kasvanut muita pitemmäksi. 
  • Kuoriminen ei todellakaan näytä edistävän kasvua, vaan tuntuu heikentävän kasvin vastustuskykyä.
  • Poikittain laittaminen tuntuu hidastavan kasvua jonkin verran, mutta sillä tuntuu olevan mahdollisuus lähteä kasvuun.
  • Vertailukappale syvässä ruukussa tuntuu osoittavan, että maapähkinää kannattaa viljellä lopulliseen ruukkuun.
Lopuksi kuvia kummajaiskaartin jäsenistä:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kysymyksiä, mielipiteitä ja ripaus muuta mitä mieleen tulee. Voit kirjoittaa myös nimettömänä.