keskiviikko 21. huhtikuuta 2010

Kevään pioneerit

Nyt kun kevät taas iloisesti kolkuttaa ovelle, saa ilokseen huomata erillaisten kasvien heräävän talven peiton alta. Muutamat puutarhan kasveista tuntuu ottavan pienen varaslähdön asiassa, joten kutsun niitä Kevään pioneereiksi.
Vaahtera

Vielä kun pihan vanhat vaahterat nukkuvat talviunensa loppuja, alkaa siemenillä täysimittainen itäminen. Tottakai näillä "arktisilla" seuduilla Suomessa pitää olla nopea tai muuten jää kesän kelkasta myöhäiseen. Heti ensimmäisten sulamisvesien innoittamana alkaa näkyä viimevuotisten lehtien lomassa vaaleanvihreitä juuren alkuja.
Pensaat ja puut

Puutarhan ensimmäisiä puuvartisia kasveja joissa näkee kevään merkkejä ovat muun muassa; Tuomi, syreeni, mustaherukka ja villivadelma. Nämä ihanat kasvit kertovat pulskilla silmuilla omaa kieltänsä. Kun on jättänyt talveksi mustaherukan lehdet maahan, voi näin keväisinkin nauttia haravoinnin lomassa lehtien ihanasta tuoksusta.
(Viereisessä kuvassa syreeni)
Raparperi

Yksi ilahduttavimmista näystä on raparperi, jonka nuoret punaiset alut aloittavat kasvunsa jo varhain keväällä.Sipulikasvit

Mikäpäs olisi sen ilahduttavampaa kuin sipulikasvit. Nämä mukulakasvit ovat keränneet voimaa sipuliinsa, ja uhmaavat varhain keväällä luontoa, kun maa on vielä jäässä. "Tullaan vaikka läpi kiven jotta kevään ensimmäiset lämpimät säteet nähdään". Jos nyt ei läpi harmaankiven, niin ainakin edellisvuosien lehtien läpi. Krookkus on ehdoton suosikki ja sipulikasveista ensimmäisiä.
(Kuvissa krookkus, lehdellä oleva tulppaani ja tuntematon sipulikasvi.)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kysymyksiä, mielipiteitä ja ripaus muuta mitä mieleen tulee. Voit kirjoittaa myös nimettömänä.