tiistai 11. toukokuuta 2010

Kohopenkki

Koska syksystä ja viime vuodesta oli jäänyt paljon pensaiden oksia ja muuta kasvijätettä, niin ajattelin perustaa pihalle elämäni ensimmäisen kohopenkin.

Rakennusohjeet sain hyödyllisestä Lena Israellsonin kirjoittamasta kirjasta Kotipuutarhuri. Kirjan mukaan optimaalisin kohopenkin perustamisaika olisi syksyllä rakennusaineiden runsauden takia, mutta kyllä sen keväälläkin voi rakentaa, kuten minä tein. Rakennus ohjeet ovat seuraavanlaiset, alin kerros ensimmäisenä:
  1. n. 50cm enintään 30cm pituisia marjapensaiden oksia ja muita risuja.
  2. n. 20cm karkeaa ja painavaa kasvijätettä. Ruohoturpeet ja tuppaat, kurpitsan maartisokan ja auringonkukanvarsia yms.
  3. n. 20cm hienoa jätettä kuten ruohosilppua ja lehtiä.
  4. 10-15cm puoliksi maatunutta kompostia
  5. 10cm puutarhamultaa.


Itse aloitin kohopenkin perustamisen hieman ohjeista poiketen sillä kaikkia ohjeen mainitsemia kasvijätteitä ei sillä haavaa ollut. Kaivoin miltei lapion syvyisen ja 1 x 2.5 metriä mittaisen kaivannon, osittain siitä syystä että pystyisin käyttämään kaivannosta nousseen mullan kohopenkin päälle. Käsittääkseni mitään kuoppaa ei tarvitse kaivaa jos vain löytyy multaa tarpeeksi.

Ensimmäiseen kerrokseen aloin hamstrata kaikki pihan viimevuotiset pensaiden oksat jotka itse asiassa olivat maanneet tulevan kohopenkin vieressä koko talven. Vieressä ylin kuva on otettu tästä vaiheesta.

Toisen vaiheen neuvomaa karkeata painavaa kasvijätettä ei enää löytynyt näin keväällä kovinkaan paljon joten jouduin miltei ohittamaan sen kokonaan. Kerroksesta tuli huomattavasti pienempi kuin ohjeessa neuvottiin. Tästä kerroksesta ei ole erikseen kuvaa vaan se on yhdistetty seuraavan kanssa.
Kolmas, eli lehtikerrokseen löytyy vielä näin keväälläkin tarpeeksi kasviainesta, joten sitä sain raahata muutaman kottikärryllisen kaivantoon. Puolimaatuneesta kompostistakaan ei ole erillistä kuvaa vaikka sitä tulikin niin paljon kuin ohjeessa sanottiin. Valmis kohopenkki jäi hiukan matalaksi, mutta selvästi muusta maanpinnasta koholle. Valmiiseen penkkiin olisi tarkoitus laittaa ainakin muutama kurpitsa kasvamaan ja ehken muutama lämpöä vaativa kokeilu jotka on vielä harkinnan alaisena.

2 kommenttia:

Kirjoita kysymyksiä, mielipiteitä ja ripaus muuta mitä mieleen tulee. Voit kirjoittaa myös nimettömänä.