perjantai 18. maaliskuuta 2011

Kirjavinkit: Hevi-harrastelua 60-luvulta.

Suomenkielisen laitoksen kansikuva
Jos olet kiinnostunut kasvattamaan kaikkea mitä kaupanhyllyiltä vaan mahdollista on kasvattaa, on tämä kirja juuri sinulle, huumoria ja tietoa pienessä paketissa.

Ikkunallani kasvaa sitruuna ja taatelipalmu, on kirja joka kertoo kirjoittajan omakohtaisista kokemuksista ja matkasta kohti itse kasvattavien kasvien maailmaan. Kaikki alkaa flunssasta ja sitruunamehusta, ja niin unelma omasta plantaasiviljelmästä New Yorkin keskustassa on luotu. Kirjan lähtökohta ja johdatus on jo niin ihana että ajatukset suuntautuvat pakosta oman viidakon perustamiseen. Flunssasta väsyneenä kirjoittaja heittää mehun joukossa olevat siemenet kitukasvuisen begonian juurelle ja muutaman viikon kuluttua mullasta pukkaa vihreätä. Lumivyöryn tavoin tästä alkaa seikkailu(sekoilu) mitä erilaisempien kasvien maailmaan, kirjan kirjoittajan vaimon huokaillessa välillä vieressä.


Osa kirjan viehätyksestä piileekin siinä että eletään 50-60 -lukujen paikkeilla, jolloin kaikkea tietoa ei ole voinut saada kirjoittamalla yksinkertaista hakusanaa Googleen tai muuhun hakukoneeseen. Kaikki on täytynyt joko lukea kirjasta kysyä asiantuntijoilta ja ystäviltä. Mutta ainahan tämä ei ole onnistunut ja pitää soveltaa omaa älykkyyttä ja olla välillä luova hullu. Kirjan englanninkielinen nimi: The After-Dinner Gardening Book (vapaa suomennos: Puutarhailua ruokailun jälkeen.), kertoo kaiken oleellisen kirjoittajan plantaasin perustamisen periaatteista. Kaikki kasvatettavat kasvit valikoituvat sillä periaatteella että "syö hedelmä ja säästä siemenet". Ja tämä ideologia välillä tuo hieman perse edellä puuhun menemisiä, mutta kommellukset ovat elämän suola.

Kirjan ohjeet ovat vieläkin yleispäteviä, mutta niitä ei kannata ruveta noudattamaan silmät ummessa. Parasta kirjassa on ihmisläheinen ja lämmin tunnelma, ja ennen kaikkea ettei se varsinaisesti ole kasvatusopas vaan pikemminkin tarina. Tarina siitä kuinka ikkunalla kasvaa sitruuna ja taatelipalmu.

Teos tiedot
Nimi: Ikkunallani kasvaa sitruuna ja taatelipalmu (The After Dinner Gardening Book)
Tekijät: Righard W. Langer, kuvitus: Susan McNeill, suom. Eero Huhtala
Kustantaja: Otava
Julkaistu: 1980, alkuperäinen teos 1969, 1971
Sivut: 180
ISBN: 951-1-05708-1

2 kommenttia:

Kirjoita kysymyksiä, mielipiteitä ja ripaus muuta mitä mieleen tulee. Voit kirjoittaa myös nimettömänä.